Οι Εκκλησίες της Ίου

Αξιοθέατα της Ίου

Δεν αποτελεί πρωτοτυπία για τις κυκλάδες, αλλά οι εκκλησίες στην Ίο αποτελούν από μόνες τους σημαντικά αξιοθέτα καθώς είναι το χαρακτηριστικό της Χώρας της Ίου που από την κορφή μέχρι τα νύχια είναι στολισμένη με μικρές και μεγάλες εκκλησίες, αλλά σας περιμένουν και σε κάθε γωνιά, κάθε στροφή του δρόμου στην ενδοχώρα της Ίου σαν πολύτιμα λευκά πετράδια πάνω στην σκληρή σκούρα πέτρα του νησιού. Η παράδοση θέλει τις εκκλησίες της Ίου να είναι 365, μια για κάθε μέρα του χρόνου.

Οι Εκκλησίες της Ίου

Οι περισσότερες από αυτές είναι επισκέψιμες και λειτουργικές ενώ πολλές διοργανώνουν πανηγύρια κάθε χρόνο για τον εορτασμό του Αγίου στου οποίου την χάρη είναι αφιερωμένες. Ο αρχιτεκτονικός ρυθμός που κυριαρχεί στις εκκλησίες της Ίου είναι βασιλική με τρούλο. Υπάρχουν πολλοί λαικοί θρύλοι που συνδέονται με την ίδρυση εκκλησιών σε διάφορους οικισμούς της Ίου και έχει ενδιαφέρον να τους ανακαλύπτει κανείς συζητώντας με τους ντόπιους.

Παναγία η Γκρεμνιώτισσα - Ίος Εκκλησίες

Κάτοικοι της Ίου βρήκαν την εικόνα στα βράχια της παραλίας του Μυλοπότα. Έφτασε εκεί από την Κρήτη όπου την είχαν ρίξει στη θάλασσα κρητικοί για να γλυτώσει από τους τούρκους. Οι Νιώτες ευσεβείς όπως ήταν, αποφάσισαν από την πρώτη στιγμή να χτίσουν μια εκκλησία...περισσότερα

ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΙΟΥ